Mimarlık Nedir?

Mimarlık her türden programa sahip tek bir yapı ya da yapılar kompleksinin, kullanıcı kriterlerinin de dikkate alınarak, hem estetik hem de teknik ilkelerin eşliğinde tasarımının yapıldığı ve denetiminin sağlandığı meslek dalıdır. Dünyada kurumsallaşması en erken tamamlanmış meslek Mimarlıktır. Küçük bir konut projesinden, büyük ölçekli (havaalanı, hastane, vb) yapılara kadar geniş bir spektrumda çalışan Mimarlar, tasarımlarını insan ölçeğinden kentsel ölçeğe yayılan bir etki alanı içerisinde oluştururlar. Bir mimar tasarımlarında yapının taşıyıcı sistemi, malzemesi, iklimlendirilmesi, gibi en önemli detaylara da yer verdiği gibi çeşitli biçimlerde var olmuş ve farklı kullanım alanlarına yayılmış olan estetik ilkeleri de göz önünde bulundurur. Mimarlar mimarlık tarihi ve kuramlarından, dijital ve işlemsel tasarıma, sürdürülebilir ve yeşil bina tasarımından yapı yönetimine, taşıyıcı sistem tasarımından, koruma ve restorasyon projelerine kadar birçok alanda uzmanlaşabilirler.

Mimarlık ve İçmimarlık arasındaki farklar nelerdir?

Meslek tanımlarını yaparken genel eğilim ‘Mimar binanın dışını, İçmimar içini tasarlar’ şeklindedir. Ancak bu varsayım oldukça yanlıştır. Mimar ve İçmimarın bir takımın elemanları olduğu ve birçok durumda birlikte çalıştıklarının farkında olmak gereklidir. Mesleki terimlerle açıklamak gerekirse, Mimarlar ve İçmimarlar farklı mekansal ölçekler üzerinde çalışırlar. İçmimarlar mekanın karakteristik özellikleri ve içmekan kalitesi ile ilgili donanıma sahipken, Mimarlar bir binayı anlatımı, tasarım felsefesi, kabuğu (cephesi), strüktürel (taşıyıcı) sistemleri, inşa malzemeleri, vb. ile tamamlanmış bir proje olacak aşamaya kadar sıfırdan tasarlarlar. Mimarlığın profesyonel ve eğitim içerikleri kentsel planlama, inşaat mühendisliği, sanat, tarih, koruma ve restorasyon ile bağlantılıdır. Kısaca, Mimarlık mesleği ve eğitimi Sanat ve Mühendisliğin kesişim noktasıdır.

Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği arasındaki farklar nelerdir?

Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri yapıları planlama ve tasarlama aşamalarında beraber çalışırlar. Ancak, Mimarlık mekansal planlama, işlevsellik ve estetik kriterlerle ilgilenirken İnşaat Mühendisliği normal ve aşırı (deprem gibi) durumlarda binanın sağlamlığını sağlayacak tasarımın strüktürel elemanları üzerine odaklanırlar. İnşaat Mühendislerinin sorumluluğu bina ve kullanıcı güveliğini sağlamak için gerekli hesaplamaları yapmaktır. Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri odağı mekansal çözümleme olan projelerde çoğunlukla birlikte çalışırlar, ancak İnşaat Mühendisleri köprü, yol, baraj, enerji santralleri gibi mega-yapılar ile de ilgilenirler.

Kolay Çözümler
Duvarınıza
Güzellik